Genveje


Pionererne havde det sjovtPionererne havde det sjovt

KIOL-kurset startede ud med en flok håndplukkede kursister. For manges vedkommende rakte kursets betydning mange år frem i tiden og karrieren.

Af Sidsel Boye, Nyhedsmagasinet, Danske Kommuner

De første deltagere på Kursus i Offentlig Ledelse KIOL var omhyggeligt udvalgt blandt et stort ansøgerfelt på 120 ledere. Og selv om der nu er gået 25 år siden, så husker deres underviser Bøje Larsen stadig, hvor dygtige og samtidig, hvor besværlige det første hold håndplukkede kursister kunne være.

 – Det var en fabelagtig bande. Til tider var de rædselsfulde og ikke til at banke ned i skolebænken og ind i elevrollen. Vi var i starten ved at tabe konkurrencen om, hvem der skulle styre forløbet, og de første fjorten dage gik med lige at finde ud af, hvem der var departementschef her i undervisningslokalet, siger Bøje Larsen, professor på CBS, tydeligt opmuntret ved erindringen om en festlig tid.

En af kursisterne, Herlev Kommunes daværende skoledirektør, Niels Jørgen Bisgaard som selv var læreruddannet, genkender billedet og husker blandt andet ”klassens frække dreng”, departementschefen Ole Zacchi.

Slag i bolledejen
– Ole var nok den største begavelse, men han var værre end noget, jeg nogensinde har oplevet som underviser. Han tillod sig at lade som om, han snorksov, for så at vågne op og sige noget usandsynligt frækt til foredragsholderne, husker Niels Jørgen Bisgaard med udtalt fornøjelse.

Ole Zacchi selv husker nu ikke sin egen rolle som særlig speciel, men han indrømmer, at han er ægte barn af en tid med en meget afslappet holdning til autoriteter.

 – Vi var i gang fra otte til ni om morgenen til 22-24 om aftenen, og når vi var så mange timer sammen, så var der indimellem brug for lidt slag i bolledejen. Ellers kunne det let blive for kedeligt. Og det var sjovt at sætte spørgsmålstegn ved det, som nogen udefra kom og sagde. Men den fælles holdning var i øvrigt, at vi ville have noget ud af kurset og blive klogere, husker Ole Zacchi, som også husker det første KIOL-hold som enormt socialt og som kurset med fri øl.

Søren Christensen havde som kommunaldirektør i Randers Kommune en finger med i tilblivelsen af KIOL. Han deltog på det første hold og fik en oplevelse for livet.

 – Jeg husker stemningen som fantastisk. De fleste af os var unge, overmodige og skulle nok lære lærerne, hvad offentlig ledelse var for noget. Heldigvis var lærerne i stand til at stå distancen og lod sig godmodigt evaluere, samtidig med, at de på fremragende vis fik banket nogle grundbegreber om ledelse i den offentlige sektor ind i hovedet på os, siger Søren Christensen, som i dag er rigsombudsmand på Færøerne.

Betydning
Niels Jørgen Bisgaard husker, hvordan hele dage med projekter bragte deltagerne meget tæt på hinanden.

 – Det var ikke kanindræberkurser, men vi havde mange oplevelser, og jeg husker et rollespil, hvor Niels Bernstein spillede rollen som problem-medarbejder så godt, at han virkelig røbede sine fantastiske evner som forhandler, fortæller Niels Jørgen Bisgaard, som også har holdt fast i netværket efterfølgende.

 – Netværket var ikke et sted, vi dyrkede ”soldaterminder”. Vi tog det seriøst og fik også diskuteret ting, hvis der var brug for det, tilføjer han.

Også Søren Christensen er sikker på, at KIOL har haft betydning for hans karriere, som har krydset grænsen mellem den kommunale og statslige sektor og endog ført til et internationalt job i Nordisk Ministerråd.

 – Det netværk, som blev skabt mellem kursisterne – og i øvrigt også med lærerne – har været af blivende værdi både på det faglige og på det personlige plan i mange år efter, og det eksisterer i en vis udstrækning endnu, siger han.

I bakspejlet kan underviseren, professor Bøje Larsen se, at kurset havde det held, at være på den rigtige bølge på det rigtige tidspunkt.

 – Det er altid vigtigt at være lidt foran eller være lidt i modstrid med markedet, fordi de fleste uddannelsesudbud ligner hinanden til forveksling med de samme floskler i overskrifterne. KIOL var dengang lige som at springe ud på en ny etage, og så havde vi penge nok. Det er banalt, men det betyder noget, at vi bare kunne beslutte os for at tage på en interessant tur eller hyre en vigtig foredragsholder, siger han.

Bøje Larsen peger også på den uvurderlige status, der lå i, at en af de højst respekterede departementschefer Holger Lavesen fulgte det tæt.

 –Det er utroligt vigtigt for undervisning, at dem, der skal melde sig, mener, at det er enormt vigtigt for deres karriere. Du trækker kursister til og får dem til at lytte, når der er status. Den status kan slides ned, og derfor tror jeg, at det kan være nødvendigt at lukke et foretagende og starte forfra med en ny gruppe.

Fakta om KIOL
Kursus i Offentlig Ledelse er en fem uger lang uddannelse, som gennemføres i løbet af et år. Prisen er i øjeblikket 151.000 kroner. Næste hold starter 19. marts. For at blive optaget på kurset skal man have erfaringer som leder på topniveau i det offentlige, og det adgangskrav praktiseres konsekvent. Der er ikke som på diplom eller master noget pensum eller en eksamen.