Genveje


Her er Danmarks egen citronHer er Danmarks egen citron

Af Charlotte Svendsen
15. juni 2012

Havtorn er fyldt med c-vitamin ligesom citroner og appelsiner og kan bruges i al slags madlavning. Jonas Thure Maltesen, studerende i ernæring og sundhed på Metropol, har under sit praktikophold bragt guldet fra Vestjylland til København.

De smatter så let som ingenting mellem fingrene, bider hidsigt fra sig med små torne, og så er de rige på c-vitamin, fortæller den bærbegejstrede studerende i ernæring og sundhed om havtorn.

Som et led i sin uddannelse i ernæring og sundhed har Jonas Thure Maltesen været i praktik hos butikken 360°Nord i Torvehallerne, hvor han har arbejdet med promovering af det syrlige bær. Et bær, som normalt bliver importeret til Danmark fra Sverige eller Polen, forklarer han.

Udover at 360°Nord er en fysisk butik, er idéen også at være bindeled mellem lokale producenter, specialbutikker og andre aktører inden for fødevarebranchen i Danmark. På den måde får københavnerne mulighed for at købe specialvarer fra hele landet, herunder havtorn. 

havtorn1
Rå torsk med havtorn fra Lønstrup i Nordjylland.

Fra vest til øst

Men mødet med det orange bær var en tilfældighed:

”Jeg har altid været begejstret for vilde bær, som vokser i den danske natur, Og da jeg tilfældigt mødte Hanne Koldkjær, som har en havtorneplantage i klitterne syd for Lønstrup i Nordjylland, så vi straks lyset i hinanden,” fortæller Jonas Thure Maltesen og fortsætter: 

”Jeg stod i hendes baghave med havtornesaft om munden, og en fælles glæde over noget så simpelt som naturen og smagen opstod. Hun har havtorn, jeg har uddannelsen inden for ernæring og sundhed.”

havtorn2
Tidligere NOMA-kok Boris Buono samt barchef Oskar Johansson fra den nordisk inspireret cocktailbar Gilt kiggede forbi 360°Nord i Torvehallerne torsdag den 14. juni og tilberedte smagsprøver med havtorn. Her er det havtornesorbet.

Hanne Koldkjær har i en menneskealder serveret havtorn i utallige afskygninger for sin nordjyske familie, men hun har ikke mindre end 50 hektar buske stående på sin grund. Så det kræver mere end almindelig god appetit at få alle bær spist. Derfor har det umage venskab, som blev indgået i klitterne syd for Lønstrup, nu udmøntet sig i et samarbejde om at bringe det orange guld fra vest til hovedstaden.

Om et halvt år er Jonas Thure Maltesen færdig med sin uddannelse, og han ved godt, hvad han helst vil:

”Arbejde med havtorn, selvfølgelig.”

Uddannelsens opbygning

Jeg har et ønske om at kunne hjælpe folk igennem traumatiske situationer i livet.Jeg har et ønske om at kunne hjælpe folk igennem traumatiske situationer i livet.Søren Kilbæk

Kontakt

Presseteamet formidler kontakt til ledelse, eksperter og studerende på Metropol

Rektor Stefan Hermann er jævnligt i pressen. Læs seneste kronikker, debatindlæg og artikler


--- nyt fra Laura----