Genveje


Kræftsygdom gjorde Emil til sygeplejerske­studerendeKræftsygdom gjorde Emil til sygeplejerske­studerende

Af Siska Harrebye
12. marts 2014

Emil Bo Nielsen er mandlig sygeplejerskestuderende på Metropol. Et valg han tog, da han fik konstateret kræft. Dette gør sygdommen til en del af hans fremtidige arbejdsliv. En modig beslutning.

Til hverdag tænker Emil Bo Nielsen, 23 år, egentlig ikke så meget over at skille sig ud som mandlig studerende på et udpræget kvindestudium. Det vigtigste for ham er et godt sammenhold, en masse praktisk erfaring og en stærk følelse af at have valgt rigtigt. Det sidste er han ikke i tvivl om.

For to år siden blev Emil ramt af kræft og var igennem et hårdt sygdomsforløb, inden han blev erklæret rask. Det blev en afgørende faktor for hans professionelle fremtid. For mens andre i hans situation aldrig frivilligt ville sætte sine ben på et hospital igen, så oplevede Emil tværtimod et brændende behov for at komme over på den professionelle side. Han vil være dén, der handler og hjælper andre igennem et svært sygdomsforløb, og netop det fik ham til at søge ind på sygeplejerskeuddannelsen. I dag drømmer Emil om at arbejde med et af de hårdeste områder inden for kræftbehandling:

"Jeg vil gerne arbejde på en børnekræftafdeling. På den ene side er det voldsomt, fordi man oplever nogle børn, som man i sidste ende måske ikke kan hjælpe. På den anden side er det utrolig livsbekræftende. Mit fokus er på den forskel, som jeg i kraft af min professionalitet, kan gøre for de indlagte børn. Hjælpe dem tilbage til livet," fortæller Emil og fortsætter:

”Når det er sagt, er det gode ved sygeplejerskeuddannelsen, at man har mange muligheder for at bruge sit fag: Fra klassiske hospitalsafdelinger til felthospitaler i den tredje verden, og fra underviser eller vejleder i klinikken til forsker eller sælger i medicinalvirksomheder. På den måde føler jeg mig ikke låst fast, når jeg er færdiguddannet.”

Efterspurgt i praktikken

Emil er især glad for den praktiske del af uddannelsen, både praktikperioderne og simulationslaboratorierne, hvor de studerende øver sig i praktiske færdigheder som fx at yde førstehjælp, at lægge et kateter og håndtere døde patienter. I sin praktik har han oplevet en særlig opmærksomhed omkring sig:

"Inden for sygepleje er der pt. fokus på, at mandlige patienter kan have nogle specifikke reaktionsmønstre og særlige behov, som kræver en bevidsthed om, hvordan de skal gribes an. Her tror jeg det kan være nemmere for mandlige sygeplejersker at komme tættere på de mandlige patienter og i højere grad forstå reaktionerne. Det har jeg i hvert fald selv oplevet i min praktik."

Dyrker et eksklusivt netværk

Derudover har Emil fundet et helt særligt sammenhold med en gruppe af sine medstuderende:

"Vi har faktisk en herreloge på uddannelsen, som går mere end 40 år tilbage og tæller cirka 200 medlemmer. I logen, der bærer navnet MASK, er jeg en del af et stærkt fællesskab, som både giver sjove oplevelser og et fagligt netværk. Vi kombinerer nogle gamle traditioner med moderne networking. Og så kan jeg ikke sige mere – det skal opleves,” fortæller Emil om den eksklusive klub.

Mænd på sygeplejerskeuddannelsen

I år er det 60 år siden den første mandlige sygeplejerske blev uddannet i Danmark, og den dag i dag er syv procent af de studerende på Metropols sygeplejerskeuddannelse mænd.

Se billeder fra Emils hverdag på studiet og i praktikken på Instagram, og læs mere om Metropols sygeplejerskeuddannelse.Fakta om praktik

Der er typisk syv praktikperioder i løbet af uddannelsen

Et praktik forløb varer typisk 8-10 uger og er normeret til 30 timer om ugen

Du vil typisk komme i praktik i primær sundhedstjeneste eller sekundær sundhedstjeneste

Fakta

  • Sygeplejerskeuddannelsen Metropol er Danmarks største sygeplejerskeuddannelse

  • Sygeplejerskeuddannelsen Metropol har cirka 120 dygtige undervisere

  • Sygeplejerskeuddannelsen Metropol  har cirka 2500 engagerede studerende

Eksempler på udbudte valgfag

  • Rusmidler og afhængighed - Hvad er de helbredsmæssige problemer forbundet med anvendelsen af rusmidler, og hvordan kan du som sundhedsfaglig forebygge afhængighed?
  • Rehabilitering i psykiatrien - Her vil du bl.a. få viden om funktionsnedsættelse og handicap, men også om begreber som stigmatisering, social inklusion, empowerment og recovery.