Genveje


Metropols fysioterapeuter til VM med hjemløselandsholdetMetropols fysioterapeuter til VM med hjemløselandsholdet

At kunne arbejde med socialt udsatte er en fast del af pensum for de fysioterapeutstuderende på Metropol. En gruppe studerende tager skridtet fuldt ud, når de igen i år skal bistå hjemløselandsholdet i fodbold. ”Jeg er blevet mere opmærksom på de mentale og sociale aspekter af sundhed,” fortæller en studerende.

Studerende og undervisere fra Metropols fysioterapeutuddannelse fortæller, at de lærer meget om de mentale og sociale aspekter af sundhed, ved at deltage i arbejdet med hjemløse-landsholdet i fodbold.

Thomas Moos Jensen | den 20. maj 2015

Den 20. maj lyder startskuddet til dette års VM i hjemløsefodbold. Det sker ved en fundraising turnering på Rådhuspladsen, der skal indsamle penge til at finansiere det danske hjemløselandsholds deltagelse i ’Homeless World Cup’ i Amsterdam i september måned. I løbet af sommeren afholdes en række udtagelsesstævner, hvor man skal finde de otte hjemløse og andre socialt udsatte, der skal repræsentere Danmark til VM. 

Turneringerne koster både knubs og forstrækninger, og det er her Metropols fysioterapeutstuderende kommer ind i billedet. Metropol har de sidste tre år været fast tilknyttet hjemløselandsholdet, hvor de behandler skader og forstrækninger under stævnerne. Derudover har nogle af de studerende også deltaget i den ugentlige træning i Nørrebrohallen som både spillere og behandlere. 

”Til at starte med synes jeg bare det lød spændende at komme ind på livet af den her gruppe. Da jeg så havde været en lille smule omkring dem, så bed det sig hurtigt fast. Og nu gør jeg det mere, fordi jeg ikke kan lade være,” fortæller en af de studerende og fortsætter:

”Jeg har selv ændret syn på, hvad sundhed er undervejs i uddannelsen. Oprindeligt havde jeg nok meget fokus på det rent fysiske – være i god form både ift. kondition og styrke. Nu er jeg blevet mere opmærksom på de andre sider af sundhed – det mentale og den sociale del"

ombold 2Studerende fra fysioterapeutuddannelsen instruerer og behandler spillerne under træningen i Nørrebrohallen.

Værdifuld praktisk erfaring

Lektor Jannick Marschall fra fysioterapeutuddannelsen er tilknyttet projektet som vejleder for de studerende, og han ser store kvaliteter i, at de studerede allerede under uddannelsen får praktisk erfaring i arbejdet med socialt udsatte:

Disse mennesker skal vi ikke være bedrevidende overfor, men turde være sammen med dem. Vi skal vide, at vi som profession har redskaberne.

Jannick Marschall, lektor

Jeg er glad for at vi har ulighed i sundhed med i pensum på fysioterapeutuddannelsen, og her giver arbejdet med hjemløselandsholdet en uvurderlig indsigt for de studerende. Vi skal være opmærksom på, at der er mennesker, der har har valgt en anden vej i livet mere eller mindre frivilligt. Og dem skal vi ikke være bedrevidende overfor, men turde være sammen med dem. Vi skal vide, at vi som profession har redskaberne -  vi har tid og hænder – berøring gør i sig selv noget. Vi kan analysere mange spændende ting, der sker i deres krop, men det hjælper ikke hvis vi ved ikke noget om det liv, de lever. Sundhed er meget bredere end som så", fortæller Jannick Marschall. 

"Så i arbejdet med hjemløselandsholdet er vores rolle som behandlere dels at få relationer, viden og erfaring i arbejdet med socialt udsatte. Men det er skam også vigtigt at kunne bidrage til at få hjemløselandsholdet videre til VM i Amsterdam i september", afslutter Jannick Marschall.

Om hjemløselandsholdet i fodbold

1200 hjemløse og andre socialt udsatte deltager i OMBOLD's gadefodbold. Otte af dem bliver hvert år udtaget til Hjemløselandsholdet, fordi de igennem hele året har bevist, at de både er gode boldspillere og gode kammerater. 

Landsholdet repræsenterer Danmark og Danmarks hjemløse og udsatte ved det årlige Homeless World Cup, hvor hjemløse fra hele verden hvert år mødes for gennem fodbolden at sætte fokus på hjemløshed og på hjemløses ressourcer. I Danmark spiller Hjemløselandsholdet opvisningskampe mod politikere og andre kendte for at skabe opmærksomhed og bidrage til at nuancere billedet af, hvad udsatte mennesker er i stand, når de kan se målet, meningen – og både kender og anerkender de fælles spilleregler.

Læs mere på www.ombold.dk   

ombold 1