Genveje


Sygeplejerske­uddannelsen siger farvel til HerlevSygeplejerske­uddannelsen siger farvel til Herlev

Af Thomas Worm
30. juni 2010

Flaget var hejst, og der var tænkt på solen, da Sygeplejerskeuddannelsen tirsdag d. 29. juni for sidste gang med taler og sang fejrede dimission i Herlev.

Fra august måned uddanner Metropol alle sine sygeplejestuderende i flotte og delvist nye omgivelser på Nørrebro. Derfor var det i går sidste gang, at Metropol overrakte eksamensbeviser til 134 glade, nye sygeplejersker i det farvestrålende, muslingeformede auditorium på Herlev Hospital.

En af de nyuddannede sygeplejersker er Saloua Laakel. Hun siger om oplevelsen af at sidde i auditoriet med alle sine studiekammerater for sidste gang: ”Det føles helt uvirkeligt at være færdig. Men det er også en skøn lettelse. Man er helt høj.”

Saloua forklarer, at dagen markerer et markant skift: ”Det er helt underligt at vide, at man nu ikke længere skal sidde og læse hver dag. Den dårlige samvittighed over alt det man også lige kunne læse eller repetere, den vil jeg ikke savne.”

Billede af nyuddannet sygeplejerske Saloua LaakelEn uddannelse for livet

Som færdiguddannet glæder Saloua sig til at få større indflydelse og gennemslagskraft på sin arbejdsplads: ”Som studerende er det nogle gange svært at blive hørt på afdelingen. Som færdiguddannet sygeplejerske tror og håber jeg, at mine meninger vinder større gehør blandt mine kolleger.” Saloua tilføjer, at hun føler sig godt rustet til jobbet, og at uddannelsen har givet hende ikke kun en stor faglig ballast:

”Det har været en uddannelse for livet, hvis du forstår hvad jeg mener. Mange af de menneskelige egenskaber, man udvikler som sygeplejerske, kan man bruge i andre af livets andre sammenhænge. Jeg kan eksempelvis mærke, at jeg er blevet meget mere åben overfor andre mennesker, der har en anden forståelse af livet, end jeg har. Den forståelse og den indlevelsesevne, jeg har udviklet som sygeplejerske, giver mig noget som menneske.”

Færre jobs end forventet

Mens Saloua snart starter på sit nye job som sygeplejerske på Hvidovre Hospital, var der andre af Salouas medstuderende, der var lidt spændte på, hvad fremtiden kan byde på. Det seneste års fyringsrunder på sygehusene har gjort det sværere, at få job som sygeplejerske.

En anden nyuddannet sygeplejerske, Amina Hyllested, forklarer, at hun har valgt at tage til Norge for at få job med det samme: ”Det er en underlig fornemmelse at være færdig og så opleve, at der ikke er brug for dig i Danmark. Men nu tager jeg til Norge og arbejder. Det ser jo godt ud på CV’et.”

Vicestudierektor Anne Bondesen indgød dimittenderne optimisme ved at videregive en hilsen fra en praktikvejleder, der havde sagt: ”Jeg er så stolt af mine bachelorstuderende, der bliver færdige her i juni. Jeg håber virkelig, at sundhedsvæsenet ser potentialet i disse nye sygeplejersker og derfor tager godt imod dem. For de fortjener det i den grad.”