Genveje


Asyldebat: Hvad ville du gøre, hvis du ikke havde noget at lave?Asyldebat: Hvad ville du gøre, hvis du ikke havde noget at lave?

Af Maria Djurhuus Petersen
18. april 2013

Forskningens Døgn: I Danmark må en voksen asylansøger som udgangspunkt ikke arbejde eller tage en uddannelse. Elementer, som normalt er en stor del af danskernes liv. Så hvad foretager en asylansøger sig egentlig? Hvad sker der med dem fysisk og psykisk, når livet ændrer sig radikalt?

Lørdag den 4. maj klokken 11.00-12.00 kan du blive klogere på, hvilke vilkår asylansøgere lever under i Danmark og stille dine spørgsmål til eksperterne. Du kan slutte af med en sandwich eller et stykke kage i Metropols caféområde.

Lediggang kan være farligt

Lektor på Ergoterapeutuddannelsen på Metropol Anne-Le Morville er i gang med sin ph.d. om asylansøgere og deres hverdag i Danmark. Hun vil fortælle om sin baggrund for ph.d.-projektet, hvor hun ser på, hvad der sker med mennesker, når de bliver sat i en inaktiv situation.

"Min hypotese er, at det gamle ordsprog om, at lediggang er roden til alt ondt gælder for alle, men især for de sårbare grupper. Asylansøgere har ofte oplevet meget traumatisk begivenheder, så for den gruppe kan lediggangen være direkte sundhedsskadelig," siger ph.d.-studerende Anne-Le Morville.

Asylansøgere i Hanstholm Asylcenter (Foto: Mie Brinkmann).


Asylansøgere finder systemet indviklet

Juridisk konsulent i Dansk Flygtningehjælp Sepideh Molodi-Safa giver bagefter et indblik i organisationens erfaringer med at rådgive asylansøgere i forskellige faser af asylproceduren, fx når en asylansøger har fået et afslag på asyl.

"Asylansøgere ender oftest med at opholde sig meget længe i Danmark, mens de venter på at få færdigbehandlet deres asylansøgning. Vi oplever, at asylansøgerne har et stort behov for rådgivning, mens de venter. Vores erfaringer viser, at asylansøgerne oplever asylsystemet som værende særdeles indviklet og kompliceret og i de tilfælde, hvor de mange spørgsmål presser sig på, finder de tryghed ved at kunne henvende sig til uafhængig organisation, hvor de kan modtage gratis, juridisk rådgivning," forklarer Sepideh Molodi-Safa.

Oplev hverdagen igennem en fotografs linse

Før og efter oplæggene kan du tage på rundtur blandt fotograf Mie Brinkmanns fængende fotografier af asylansøgere i Hanstholm Asylcenter. En fotorække, der er støttet af Politiken Fonden, og som blandt andet har været udstillet på Roskilde Festivalen og Copenhagen Photo Festival. Flere af asylansøgerne, som Mie Brinkmann har fotograferet i centret, har ventet mere end tre år på en afgørelse.

Foto er taget af Mie Brinkmann og er en del af hendes fotoprojekt "Time of No Reply."

Hvor, hvornår - og er der mad?

Adresse: Sigurdsgade 26, 2200 København N.
Tid: Lørdag den 4. maj fra klokken 10.00-14.00. Selve asyldebatten foregår fra klokken 11.00-12.00.
Mad: Caféen vil være åben til køb af sandwich, kage, kaffe, te og vand. 

Links

Læs om alle Metropols arrangementer på Forskningens Døgn:
Kom til Forskningens Døgn på Metropol

Læs om de tre arrangementer på Forskningens Døgns officielle hjemmeside:
Kan en ko lære dig noget?

Asyldebat: Hvad ville du gøre, hvis du ikke havde noget at lave?

Dilemmaspil: Kan man bygge bro og mur på samme tid?

Hvor, hvornår - og er der mad?

Adresse: Sigurdsgade 26, 2200 København N.

Tid: Lørdag den 4. maj fra klokken 10.00-14.00. Selve asyldebatten foregår fra klokken 11.00-12.00.

Mad: Caféen vil være åben til køb af sandwich, kage, kaffe, te og vand.

Presse på Metropol

Pressekonsulent
Thomas Moos Jensen
Tlf: 26235658