Genveje


Avisen.dk: Spareforslag giver ringere kræftbehandlingAvisen.dk: Spareforslag giver ringere kræftbehandling

Der skal spares på sygeplejerskernes efteruddannelse, og det får konsekvenser for patienternes behandling, mener Dansk Sygeplejeråd. Dansk Folkeparti er også kritisk. Det skriver Avisen.dk.

Sparekniven skal svinges over efteruddannelserne, og det går ud over behandlingen på de danske sygehuse. Det skriver Avisen.dk. 

Regeringen vil spare 120 millioner kroner på Statens Voksen Uddannelsesstøtte, der sikrer offentlige virksomheder refusion, når de sender sygeplejersker på efteruddannelse.

Det kan i værste fald betyde, at sygeplejersker ikke får vigtig ny viden, om blandt andet livstruende sygdomme som kræft, advarer Dansk Sygeplejeråd.

"Det er hovedet under armen! For hvis man ikke kommer på efteruddannelse, kan det medføre, at man ikke er i stand til at observere virkningerne af kemoterapi på den rigtige måde. I værste fald, betyder det jo, at patienter kan dø," siger næstformand, Dorte Stenberg.

I Dansk Folkeparti er man heller ikke begejstrede over lovforslaget.

Læs hele nyheden fra Avisen.dk: 

Spareforslag giver ringere kræftbehandling

Også FTF advarer imod regeringens forslag

I deres artikel er institutchef på Metropol, Lykke Jensen citeret. 

I nyheden står der blandt andet: 

Uden mulighed for SVU vil rigtig mange af FTF's medlemmer fx ergoterapeuter og lærere fremover ikke få den nyeste viden om deres fag, og det kan være fatalt. Det vurderer Lykke Jensen, Institutchef på professionshøjskolen Metropol i København. 

Metropol tilbyder blandt andet efteruddannelse af sundhedspersonale, og mange af uddannelserne er skræddersyet efter politisk beslutninger. Det gælder blandt andet efteruddannelse af sygeplejersker, der fremover skal sidde ved akuttelefonen. 

"Vi har lavet en uddannelse, der hedder 112. Den er direkte målrettet de sygeplejersker, der skal tage sig af akutfunktionen," siger Lykke Jensen og tilføjer: 

"Dengang sagde de ansvarlige for medarbejderne, at deltagelse i uddannelsen er betinget af SVU." 

Institutlederen er derfor ikke i tvivl om, hvad en besparelse på SVU vil føre til. 

"Det betyder, at sygeplejersker, der over telefonen vejleder den, der ringer, i livgivende førstehjælp måske ikke får den nødvendige efteruddannelse," fortæller Lykke Jensen. 

Læs hele nyheden fra FTF: 

FTF advarer regeringen mod at spare på livreddende uddannelse

Læs også nyheden på bt.dk: 

Organisation advarer om at spare på efteruddannelse