Genveje


Kvote 2-ansøgere vil have sundhedsuddannelser på MetropolKvote 2-ansøgere vil have sundhedsuddannelser på Metropol

Metropol oplever fremgang i antallet af kvote 2-ansøgere. 7.121 ansøgninger til 17 uddannelser – en stigning på små 6 procent i forhold til 2014. Især de store sundhedsfaglige uddannelser går frem.


Studiestart på Metropol 2014


Af Stine Rasmussen | 16. marts 2015

Ansøgningsfristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2 udløb søndag den 15.marts. Professionshøjskolen Metropol kan igen glæde sig over fremgang i ansøgertallet. Denne gang lå der 7.121 ansøgninger i den digitale bunke – heraf 3.454 førsteprioritetsansøgninger. I forhold til sidste år oplever Metropol en fremgang på 5,6 procent i antallet af ansøgere med Metropol som deres førsteprioritet:

”Sundheds- og socialuddannelser nyder over en bred kam betydelig fremgang ved kvote 2-fristens udløb. Rigtig mange har modet til at prøve kræfter med disse kerneområder i det danske velfærdssamfund og sender dermed også et indirekte signal til det politiske Danmark om, at tage disse uddannelser og professioner langt mere seriøst i sundheds- og socialpolitikken. Med en mindre stigning til læreruddannelsen kan billedet af lærerflugt ikke genfindes om end, der skal arbejdes hårdt og vedholdende på at få styrket ansøgningen yderligere,” siger Stefan Hermann, rektor på Metropol.

Har du søgt ind på Metropol via kvote 2? Læs mere om optagelse her

Kitler hitter hos de unge

Flere unge har tilsyneladende mod på et kittelklædt arbejdsliv. Det er især de sundhedsfaglige og teknologiske uddannelser på Metropol, der klarer sig flot i kvote 2-kapløbet. Sygeplejeuddannelsen, der er Metropols største, oplever en fremgang på 16,6 procent – omsat til hoveder har 801 unge ansøgt med sygepleje som førsteprioritet. På laborantuddannelsen ses en markant stigning i ansøgertallet på hele 59,1 procent, hvis man sammenligner antallet af førsteprioritetsansøgninger med sidste års. Bioanalytikeruddannelsen oplever en fremgang på 19 procent.

Dekan på Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet Randi Brinckmann glæder sig over de pæne tal:

”Rigtig mange har fået øjnene op for at netop en karriere i sundhedsvæsenet, giver muligheden for at gøre en forskel. Her er den enkelte professionelle en afgørende faktor i forhold til at løfte kvaliteten af den pleje og behandling som borgeren eller patienten har brug for. Hvis vi skal have en sundhedsvæsen i verdensklasse, så er de sundhedsprofessionelle omdrejningspunktet.”

Det er dog ikke alle de sundhedsrelaterede uddannelser, der går frem. Ernæring og Sundhed oplever generelt stor interesse, men i år er antallet af kvote 2-ansøgere gået tilbage med 18,5 procent. Uddannelsen til katastrofe- og risikomanager oplever også færre ansøgere. Her er nedgangen på 17,6 procent.
Klik på billedet for at læse hele statistikken

Spænding på læreruddannelsen

På forhånd var der spænding om antallet af ansøgere til læreruddannelsen, da det seneste år har været præget af sløj presseomtale i slipstrømmen på folkeskolereformen. Sidste år oplevede læreruddannelserne på landsplan et fald i ansøgningen på 18 %, men den negative tendens ser ud til at være vendt. I hvert fald er der 4,9 procent flere førsteprioritetsansøgninger i år:

”Det ser ud til, at diskursen om folkeskolen så småt er ved at vende; en svag stigning i søgetallet på landsplan betyder formentlig, at vi har set bunden og nu kan se mere fremad," siger Asger Villemoes Nielsen, institutchef på Institut for Skole og Læring.

Læs mere om kvote 2-ansøgning til læreruddannelsen i FolkeskolenKristina Stephanie Bernsen har søgt ind på læreruddannelsen, Metropol via kvote 2.

”Jeg har længe vidst, at jeg gerne ville undervise – være i kontakt med mennesker. Folkeskolen er dér, hvor man lægger grundstenene til et langt liv med læring, og det tiltaler mig meget. Jeg har tidligere været kontorelev på en folkeskole og fik på den måde snust til lærerlivet og elevkontakten. Dét at være noget for nogen, har helt klart været med til at forme mit uddannelsesvalg.”

Socialrådgiveruddannelsen går også frem – mest markant på uddannelsen i Hillerød, der har fokus på udsatte børn og unge. Her er der 27,7 procent flere ansøgere i forhold til sidste år.
 
UCC og Metropol står bag unik uddannelse i socialt arbejde, som har fokus på udsatte børnEn vækst i antallet af ansøgere gennem kvote 2 er ikke en garanti for en vækst i det samlede antal ansøgninger. Kvote 2-tallene har dog de seneste år været en strømpil for en generel stigning.


På landsplan har 51.200 søgt en videregående uddannelse gennem kvote 2, hvilket er næsten 2000 flere end i 2014. Alle ansøgere får svar på deres ansøgning den 30. juli 2015.