Genveje


Bevilling til radiografisk forskning i tarmkræftBevilling til radiografisk forskning i tarmkræft

Carsten Lauridsen er forsker og underviser på radiografuddannelsen. Han har netop modtaget en bevilling på 300.000 kroner fra Rigshospitalet/UCSF og Lundbeckpuljen til et forskningsprojekt, der ved hjælp af avancerede scanninger kan medvirke til at forbedre behandlingen af tarmkræft.

Af Stine Rasmussen l Den 22. december 2015

carsten lauridsen

Hvis man skal bekæmpe kræft effektivt, er det vigtigt at vide, hvordan sygdommen udvikler sig – og hvordan kemoterapien virker – set fra allernærmeste hold.  

Avancerede scanninger er et godt instrument, og Carsten Lauridsen forsker i, hvordan man kan forbedre radiografisk billeddiagnostik, når det handler om fremskreden tarmkræft, der har spredt sig til leveren. 

Det langsigtede mål med projektet er forbedret diagnostik og behandling. Projektet er et samarbejde mellem Metropol og Rigshospitalet.

​Se en film om radiografuddannelsen

Hos patienter med kræft i livsvigtige organer kan det være svært at vurdere effekten af en given behandling. Nærmere bestemt den kemoterapi der hæmmer dannelsen af nye blodkar til de organer, hvor kræften har bredt sig – fx leveren når det handler om tarmkræft. 

Såkaldte DCE-CT-scanninger giver mulighed for at undersøge blodgennemstrømningen til metastaser ved hjælp af et jodholdigt kontraststof. Metoden kan potentielt vurdere effekten af behandlingen og dermed medvirke til mere individuel – og langt mere målrettet – behandling af kræft.