Genveje


Nyt liv i laboratorietNyt liv i laboratoriet

Juice er hurtigt virkende brændstof til hjernen. Også på laborantuddannelsen hvor studerende med næsen i talentsporet har analyseret vitamin- og mineralindhold i koldpresset juice fra en virksomhed med sund samvittighed.

Af Stine Rasmussen l Den 30. marts 2016

juicePå laborantuddannelsen bruger man over halvdelen af sin studietid i laboratoriet – professionerne er på mange måder et håndværk, hvor forskellige teknikker til standardanalyse gradvist kommer ind under huden. Men engagerede undervisere er altid på jagt efter nye projekter, der kan tilføre nye perspektiver til undervisningen på uddannelsen. 

Virksomheden Frankly Juice producerer økologisk, koldpresset frugt- og grøntsagsjuice. De formoder – blandt andet på baggrund af produktionsmetode – at deres juice er sundere end konkurrerende saft på markedet – det fik de hjælp fra Metropol til at undersøge:

”Vi vil rigtig gerne tilbyde vores studerende at deltage i forsknings- og udviklingsprojekter – og allerhelst projekter med solid bund i virkelighedens verden. På den måde er der noget nyt og spændende på spil for de studerende. En standardanalyse på et produkt der kan findes i køledisken i det lokale supermarked bliver hurtigt rutine. Resultatet er kendt på forhånd – man skal bare få testen til at passe med facitlisten på varedeklarationen,” fortæller Lars Holm Rasmussen, som er docent på laborantuddannelsen:

”Ved at inddrage helt nye produkter i fx fødevareanalyse får studerende lov til at være pionérer – som rigtige videnskabsmænd og -kvinder har de ikke en fast idé om, hvor et konkret forsøg vil ende.”

Selvros er intet værd

Men hvordan fandt Juice-virksomheden Frankly Juice på at fri til professionshøjskolen Metropol?

”Vi har en antagelse om, at vores produkter – som er 100 procent økologiske og fremstillet med stor varsomhed og respekt for råvarerne – er til gavn for folkesundheden. Men det er ikke troværdigt, at vi roser vores eget produkt uden nogen form for evidens. Derfor kontaktede vi laborantuddannelsen – ganske enkelt for at få større fødevareanalytisk indblik i vores eget produkt”, fortæller Christian Seiersen – tidligere idrætsstuderende og nuværende iværksætter med en mission om at gøre de danske medarbejdere sundere – blandt andet ved at levere koldpresset juice til arbejdspladser.

Merete Norsker Bergsøe er lektor på laborantuddannelsen og ph.d. i fødevareteknologi – hun har tidligere været involveret i stor-skala-analyser af mad og drikke – så hun var frisk på en ny udfordring:

”Jeg har en stor interesse for forskning, men det er rigtig vigtigt for mig at koble fagligheden til konkret undervisning. Jeg holder meget af at undervise – og det giver helt klart noget ekstra, når jeg kan hægte den op på forskningsprojekter hentet i virkelighedens verden,” siger Merete Norsker Bergsøe.

De studerende på det såkaldte ’talentspor på laborantuddannelsen’ fik tilbud om at være med i forsøget helt fra start.

​Læs mere i Metropols medarbejdermagasin MetroLiv