Genveje


Socialrådgiveruddannelsen fylder 80 år! Hurra hurra ...Socialrådgiveruddannelsen fylder 80 år! Hurra hurra ...

Og så lige 80 gange hurra ..! For i år fylder Socialrådgiveruddannelsen den flotte alder af 80 runde år. Vi skød fødselsdagen i gang torsdag den 5. januar 2017 og fejrer den løbende gennem hele året med arrangementer og nyheder om begivenhederne.

flag 2

Af Anne Trap-Lind | den 5. januar 2017

TILLYKKE til Institut for Socialt Arbejde, der fylder 80 i år, men i høj grad er still going strong med masser af aktive socialrådgiverstuderende, engagerede undervisere og alle de, der forsker og løbende bidrager med vægt og vid til debatten på socialområdet.

Historien – det sociale dannelsesideal

I kælderen under det gamle kommunehospital sad 16 håbefulde studerende for 80 år siden og kunne se frem til deres nye uddannelse som ’socialhjælpere’.

Dermed lagde de ikke blot grundstenen til socialrådgiveruddannelsen, men også til socialrådgiverfaget i Danmark. Uddannelsen strakte sig dengang over 15 måneder, og den var struktureret med tre timers daglig undervisning til at starte op på, efterfulgt af fem timers praktik.

Meget har ændret sig siden da. Uddannelsen varer nu 3½ år. Man underviser ikke længere i racehygiejne (sic!), og underviserne får nu oveni købet løn for deres indsats. Men dannelsesidealet for en socialrådgiver består af de samme grundelementer som for 80 år siden:

  • et stærkt etisk afsæt
  • en insisteren på at sætte fagligheden forrest 
  • og et grundlæggende engagement i at skabe forbedringer for socialt udsatte eller de ’hjælpsøgende’ som man sagde i 1937

På Professionshøjskolen Metropol bliver socialrådgiveruddannelsens 80-årsjubilæum fejret med en række arrangementer af faglig og festlig karakter, som bliver spredt ud over året.

Under overskriften ’Social Friday’ vil instituttet en fredag i hver måned invitere alle med interesse for socialt arbejde til faglige arrangementer, der løfter faget. Programmet vil blive publiceret senere. Vel mødt!