Genveje


Har du styr på den nye forordning om persondata?Har du styr på den nye forordning om persondata?

I 2018 træder en ny forordning i kraft, der skal forbedre EU-borgernes digitale retssikkerhed. Den nye persondataforordning kræver blandt andet, at alle offentlige virksomheder ansætter en databeskyttelsesrådgiver, der kan få forordningen til at leve i praksis.

Persondataretten er blevet stadig mere central de seneste årtier. Det teknologiske højhastighedstog buldrer afsted, og reglerne for beskyttelse af borgernes data har svært ved at følge med. Den seneste lovgivning på området er tilbage fra 1995, og er for længst overhalet af sociale medier, internethandel og cloud computing. På samme tid bliver de globale hackere dygtigere og mere dristige. Det stiller store krav til, at private og offentlige virksomheder behandler personoplysninger forsvarligt.

Ny jobbeskrivelse i det offentlige

Alle offentlige virksomheder skal fra maj 2018 have en databeskyttelsesrådgiver, som kan holde øje med, at reglerne i den nye persondataforordning bliver overholdt i det daglige arbejde.

”Overordnet set er der tale om en rådgivnings- og overvågningsfunktion. Databeskyttelsesrådgiveren skal inddrages i alle spørgsmål om beskyttelse af personoplysninger. Fx når det handler om beredskabsplan, oplysningskampagner og uddannelse af personale – men også rådgivning om ret og pligt, når det handler om databeskyttelse,” fortæller Dorte Høilund, lektor på Metropol og forfatter til en aktuel bog – ”Persondataret” – om den nye forordning.

I sit arbejde er databeskyttelsesrådgiveren uafhængig og beskyttet mod afskedigelse.

Hør mere om den nye persondataforordning og databeskyttelsesrådgiveren:

Introduktion til persondataforordningen

Den nye persondataforordning – centrale bestemmelser