Genveje


Indsigt i egen dødsangstIndsigt i egen dødsangst

Da Heidi Møller skrev diplomopgave om palliation, fik hun idéer til, hvordan personalet på hendes afdeling kan rustes til at møde uhelbredeligt syge patienter.

Den 37-årige kvinde var en af dem, som ikke overlevede et langt sygdomsforløb med livmoderhalskræft. Tilbage stod en lille pige uden mor, men også en erfaren sygeplejerske, der var særlig ramt af netop dette møde med døden.

”På min afdeling har vi aldrig talt om vores egen dødsangst. Det er som om, vi tror, at den hvide kittel beskytter os, og man vil helst ikke sige højt, at det kan være svært, for så er man måske ikke dygtig nok. Men nogen gange rammer det bare hårdt,” siger Heidi Møller, der er sygeplejerske på gynækologisk afdeling på Hillerød Hospital.

I efteråret 2014 tog hun Metropols diplomfag ’Palliativ indsats med fokus på symptomlindring og professionelt arbejde’, og den afsluttende opgave gjorde, at hun nu tager tilbage på jobbet med idéer til, hvordan man som professionel bedre kan håndtere mødet med døden.

Koster at være vidne til døden

Foredrag af hospitalspræsten og værdifrokoster på afdelingen er nogle af de nye tiltag, som Heidi håber at få indført på sin afdeling.
”Efteruddannelsen har virkelig åbnet mine øjne for, at det selvfølgelig koster at være vidne til andres død og lidelse. Det må vi ikke bare pakke væk, fordi det altid er patienterne, der har det værst.”

Heidis chef er åben for, at den nye viden fra diplomuddannelsen bliver omsat til praksis.
”Jeg er blevet bedt om at fortælle om det på vores personalemøder, og jeg vil hurtigst muligt lave en aftale med hospitalspræsten, som kan give os nogle redskaber.”

Derudover vil Heidi forsøge at få indført sygeplejefaglig refleksion på afdelingen.
”Man er ikke nærværende, når kollegerne læsser af, imens telefonerne kimer og akutte opgaver, trænger sig på. Men vi risikerer at brænde ud, hvis vi ikke har et sted at gå hen med vores egen afmagt. Vi lærer om diabetes og kost, men palliation og etik står ikke på programmet. Endnu!”