Genveje


Se døden i øjneneSe døden i øjnene

Diplomuddannelse om palliation gør nu arbejdet med uhelbredeligt syge lettere for sygeplejersken Heidi Møller og fysioterapeuten Eva Bork Andersen. Der er ledige pladser på modulet om symptomlindring og evidens i februar 2015.

”Det har virkelig åbnet mine øjne for, at det selvfølgelig koster at være vidne til andres død og lidelse,” siger Heidi Møller, der er sygeplejerske på Hillerød Hospitals gynækologiske afdeling.

I efteråret 2014 deltog hun i et diplom-modul om palliation på Metropol, og hun er langt fra den eneste, som kan mærke, at efteruddannelse gør en konkret forskel i hverdagen.
Det gælder også fysioterapeut Eva Bork Andersen fra Ringsted Kommune.

”Før var jeg nok berøringsangst, når en borger talte om, at hun er døende. Nu har det ætset sig fast i min bevidsthed, at jeg ikke må bagatellisere problemet. Jeg skal turde se situationen i øjnene og være nærværende,” siger hun.

Få idéer til en ny praksis

Det er typisk mødet med en underviser eller den afsluttende opgave på diplomuddannelsen, som skaber nye erkendelser hos de studerende. Heidi Møller skrev eksempelvis opgave om, hvordan professionelle kan håndtere deres egen dødsangst.

”Det er som om, vi tror, at den hvide kittel beskytter os, og man vil helst ikke sige højt, at det kan være svært, for så er man måske ikke dygtig nok. Men nogen gange rammer det bare hårdt,” siger hun.

Tilbage på jobbet har Heidi Møller blandt andet taget initiativ til et foredrag af hospitalspræsten for kollegerne på afdelingen og forsøger at få indført sygeplejefaglig refleksion.

For Eva Bork Andersen var det en erfaren hospice-sygeplejerske, som især ændrede hendes arbejdsform.

”Hun fortalte, at når hun møder en døende, tyer hun ofte til to spørgsmål: Hvad vil du gerne nå og hvad er du bange for? Det tør jeg godt sige nu, og jeg har lært, at jeg ikke behøver have et svar på det, de ønsker sig.”

I menuen til venstre finder du information om vores udbud inden for palliation, og du kan læse mere om tidligere studerendes erfaringer med diplomuddannelse i palliation.