Genveje


Nysgerrigheden driver værketNysgerrigheden driver værket

Thomas Dagø er 25 år og blev uddannet laborant fra Københavns Professionshøjskole i 2017. Her fortæller han om et arbejdsliv på Novo Nordisk A/S i Måløv, hvor han samarbejder med andre faggrupper om at udvikle fremtidens blødermedicin.

Hvad er det bedste ved dit job?

Jeg synes, det er vildt spændende at arbejde med et område, der potentielt kan have livsvigtig betydning for patienter kloden rundt. Vejen mod et nyt lægemiddel er dog lang og brolagt med forhindringer – mange elementer skal spille sammen på samme tid. 
For mig er det nysgerrigheden, der driver værket i hverdagen. Som laborant ved man noget om databehandling og teknologi, når man er færdiguddannet – men langt det meste lærer man efterfølgende ved et længere sejt træk i virkelighedens laboratorier. Hver dag får jeg ny viden og udvikler mig fagligt. Hver dag har jeg mulighed for at være nysgerrig. Jeg arbejder sammen med fx farmaceuter, ingeniører og kemikere – det er også med til at udvide horisonten.

Hvad arbejder du med mere præcist?

Jeg er laborant i en forskningsgruppe, der hedder injectable formulation research – det vil sige, at vi arbejder for at finde den helt rigtige form på nye lægemidler til behandling af fx blødersygdom. Vi arbejder med komplekse biomolekyler. Et vigtigt mål for forskningsgruppen er at udvikle stabile præparater med god holdbarhed. Som laborant er jeg en vigtig støttefunktion i teamet og analyserer nye stoffer, der har potentiale. Jeg var i praktik i samme forskningsgruppe, så jeg kendte en del til området, da jeg i sin tid blev ansat i et vikariat. Nu har jeg en fast stilling.

Har du altid vidst, at du ville være laborant?

Først startede jeg på uddannelsen til kemiingeniør. Men stille og roligt fik jeg mere og mere lyst til at få fingrene dybere ned i det praktiske laboratoriearbejde – jeg har altid været meget til hands on-arbejde – og jeg blev lidt træt af teoretiske beregninger. Dem har man også på laborantuddannelsen, men de skal altid bruges til noget konkret. Jeg deltog i Studerende for en dag på Københavns Professionshøjskole og blev overbevist om, at det var tid at skifte spor. Det har jeg ikke fortrudt.
Læs mere om laborantuddannelsen her