Genveje


Karen og MetteKaren og Mette

Karen og Mette hjælper udviklingshæmmede med blandt andet madplaner

Navn: Karen og Mette
Alder: 26 og 41 år
Semester: 6, modul 12

Hvor har I været i praktik?

På et bosted for udviklingshæmmede, hvor der bor 23 borgere med varige fysiske og psykiske handicap.


Hør Karen & Mette fortælle om deres praktikforløb og hvordan de har brugt deres viden i praksis.

Hvordan har jeres uddannelse været unik i forhold til de andre medarbejderes?

Medarbejderne på bostedet er pædagoger og social- og sundhedsassistenter og har derfor en begrænset erfaring inden for ernæring. Vi føler, at vi har bidraget med vores faglige viden fra studiet. Det har været fedt. Medarbejderne har lyttet til os og været meget åbne over for vores tiltag.

Hvad bestod jeres arbejdsopgaver i?

Vi brugte de første tre uger på at observere borgerne og medarbejderne og tage del i deres rutiner. Vi indså hurtigt, at der var flere områder, hvor vi med fordel kunne arbejde på kostmæssige ændringer. For eksempel var der en borger, som var meget undervægtigt og samtidigt led af knogleskørhed. Vi lavede en kostplan og skrev en liste til medarbejderne over hvilke råvarer, der ville være gode for personen at spise. Det viste sig at hjælpe. Personen tog efterfølgende et kilo på om ugen de første fire uger. Vi har gennem vores praktikforløb erfaret, at kost og ernæring for udviklingshæmmede ikke er særlig opprioriteret.

 

Karen og Mette har været ansvarlige for indkøb af fødevarer, afholdt hygiejneundervisning for medarbejderne og implementeret pædagogiske værktøjer, som kan gøre hverdagen lettere for både borgerne og medarbejdere.

Hvad har været det sværeste ved praktikopholdet?

Under vores uddannelse har vi ikke stiftet bekendtskab med udviklingshæmmede borgere, så det har været en lærerig udfordring. Det har været rart, at vi har haft hinanden, både til at sparre med og udveksle idéer, men også til at støtte hinanden i hverdagen. Vi synes, at vi har opdaget et område, hvor der er mange muligheder for os med en Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed.

Det har været utroligt lærerigt og inspirerende for os på bostedet. Vi har fået så meget viden af Karen og Mette som vi kan bruge fremadrettet.

Lone Foss, leder af Bostedet

.