Genveje


I praktik i AfrikaI praktik i Afrika

Professionsbachelorstuderende Anne Kathrine Thomsen fortæller her om sine oplevelser i forbindelse med sit praktikophold i Afrika.

Det der er så fantastisk ved sådan en form for praktik er, at man får lige så meget igen som man giver.

Det at være tilknyttet et frivilligt projekt i udlandet i forbindelse med sin praktik er ikke kun en del af det med at hjælpe andre mennesker. Du får lige så meget igen - både fagligt og personligt.

Jeg rejste med Masangas Venner, som er en 100 % frivillig organisation – alle arbejder uden at få løn. Masanga er også en lille landsby i midten af landet Sierra Leone i Vest Afrika. Verdens fattigste land - men alligevel har landet utrolig meget at byde på for en 23-årig studerende i ernæring og sundhed som mig.

Andre ernæringsproblematikker end fedme og overvægt

I Masanga ligger der er hospital og her arbejdede jeg på projektet ”Nutrition & Sanitation”. Jeg fik lov til, at beskæftige mig med ernæring fra en lidt anden vinkel, end den vi er så vant til at høre om her i Danmark. Jeg havde behov for, at stifte bekendtskab med og prøve kræfter med andre ernæringsproblematikkerne end fedme og overvægt, og i Afrika handler det, som alle ved, i høj grad om underernæring. Jeg fandt dog ret hurtigt ud af, at der også er mange andre muligheder for at sætte sin faglighed på prøve i Afrika.

Mange forskellige arbejdsopgaver

Mine arbejdsopgaver spændte bredt - fra løsning af ernærings- og hygiejneproblematikker til supervision, undervisning og økonomistyring. Min faglige viden om hygiejne, ernæring og pædagogik kom mig til gode. Men også valgfaget Nutritional Sciences in an International Perspective, som omhandler udviklingsarbejde og ernæringsrelaterede sygdomme, gjorde mig velforberedt til min praktik. Derudover oplevede jeg i praksis, hvor svært det er, at forbedre ernæringstilstanden i et udviklingsland – men dette har kun givet mig mere interesse i at arbejde videre med dette spændende felt inden for min uddannelse, og mit bachelorprojekt skal helt sikkert omhandle en problemstilling inden for dette felt.

De store kulturelle, sproglige og praktiske forskelle på Sierra Leone og Danmark kræver stor fleksibilitet kreativitet, forståelse og tålmodighed, da man skal tilpasse sig en helt anden verden og arbejdsmiljø end man er vant til.

Mere gåpåmod

Det at jeg i min praktikperiode fik lov til at stå på egne ben og fået lov til at arbejde tæt sammen med de lokale Sierra Leonere, har været med til, at jeg er blevet ”lidt ældre” og har fået rigtig meget faglig selvsikkerhed og gåpåmod. Det der er så fantastisk ved sådan en form for praktik er, at man får lige så meget igen som man giver.

Anne Kathrine Thomsen
Stud. Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

vejning af barn i Afrika